Planning the addition and alteration of 224 Mulberry Street, New York City


224 Mulberry Street, located in the heart of Little Italy, New York City, is currently a 3-story parking garage. About a year ago, my company was asked to put together a construction budget for the structural reinforcement to the existing building and the addition of a 4-story structure on top of it to create a 13,000 square foot private residence.
In order to understand the logistics of building a 4-story addition on a narrow city street, I commissioned a 3D model of the proposed construction using Google SketchUp. This allowed me to understand the sequencing of the work, refine my construction schedule and define the constraints of the job site. This also helped my team of contractors understand the scope and nature of the work and therefore, help in accurately pricing the work.
To date, a complete survey and testing of the building’s existing structure, such as rebar and structural steel tensile tests and foundation concrete core samples, has been completed. Soon, the work will begin with demolition of partitions and stairs in the cellar and excavation to expose all existing foundations in order to form and pour concrete reinforcement. A new elevator shaft way for the private residential elevator is also being built and will act as additional structural reinforcement for the 4-story addition. The concrete shear wall reinforcement work continues through the 1st and 2nd floor and ends just above the existing roof line, where it will receive a steel superstructure. As the work progresses, code requires that a sidewalk bridge and a construction material and personnel hoist is installed once construction reaches 75 feet from street level, which occurs just after the 5th floor steel is erected.
The new luxury residence features a family and chef’s kitchen, squash court, 5 bathrooms, a private elevator, multiple terraces and many more high-end residential features and finishes. Specified items include a Shuco curtain wall system, a Levolux louver screen and Trespa paneling for the exterior. Interior finishes include Ann Sacks tile, slab work from Stone Source, Bendheim Glass, LV Woods flooring, white cerrused oak and ash millwork, brushed stainless steel and patinated steel and bronze metal finishes.
The project was developed by Handel Architects along with Shamir Shah Design. WSP Cantor Seinuk is the structural engineer. One especially interesting engineering detail allows the new building superstructure to rest on isolation pads in order to minimize the transfer of vibration and noise from the parking garage below, which will remain in operation once the project is complete.
I’m very excited about this project and hope to post updated photos and video once the work is in progress.